Steinbrudd og pukkverk i Bjørnekollen, Kirkeveien 71, Bjørnekollen borettslag
og samvirkelaget
Steinbruddet
Steinbruddet lå i Bjørnekollen og hørte opprinnelig til Løkeberg. Etter delingen av Løkeberg i 1843/1844 ble steinbruddet felleseie for de to gårdene.
Steinbruddet het en periode Nordmarken. i 1923 ble navnet endret til Tveter Pukkverk og en gang på 1950-tallet ble navnet endret igjen til Bråten Pukkverk.
Kommunen drev pukkverket i årene før og etter andre verdenskrig (1940−1945). Steinbruddet og pukkverket ble nedlagt i 1956. De kommunalt ansatte, maskiner, annet utstyr og ble overført til Furubakken pukkverk.
Deler av steinbruddet/pukkverket ble senere solgt til Bærum Boligbyggelag (BBL) som sørget for utbygging av området.
Der pukkverket lå, ligger i dag (2022) en næringsbygning med adresse Kirkeveien 71, som også har en del leiligheter. Videre finner vi Bjørnekollen borettslag.
Kirkeveien 71
Det var det åpne steinbruddet som ga idéen til den hesteskoformede bygningen Kirkeveien 71. Industribygget, som stod ferdig i 1963, ble skreddersydd til fjellets profil ved at det vender ryggen til de loddrette fjellveggene og åpner seg med glassveggene mot syd.
Bygningen ble tegnet av den kanadisk-norske arkitekten Robert Esdaile (1918–1987). Idéen bak var å skaffe mindre bedrifter i Bærum skikkelige lokaler, med lys og luft og innretninger som ellers bare store bedrifter hadde råd til.
Det ble planlagt et fleksibelt anlegg hvor skilleveggene kunne flyttes etter de ulike bedriftenes behov. Det skulle være felles kantine, resepsjon, parkeringsplass, utstillingslokaler, møterom, vaktmesterbolig, takterrasse, og kontorer for en bedriftslege.
Næringsbygget var beregnet til småindustri, men de fleste lokalene ble leid av konsulentfirmaer som foretrakk fritt utsyn. Den felles kantinen falt bort ettersom de ulike firmaene spiste i sine egne lokaler.
I perioden 2011 til 2012 ble deler av næringsbygget ombygd til boliger, og det ble reist et tilstøtende bygg.
Bjørnekollen borettslag
Borettslaget sto ferdig i 1959 og består av "Lille-blokka" med adresse Bjørnekollen 5−7 og
"Store-blokka" med adresse Bjørnekollen 23−31. Det var høy standard i blokkene. Alle leiligheten fikk sentralvarmeanlegg, og det var vaskeri og garasjeanlegg i sokkeletasjen.
Bygningene er, som Kirkeveien 71, tegnet av arkitekt Robert Esdaile. Arkitekturen ble regnet for å være spesiell, og fasadene er senere bevart.
Blokkene er nøye tilpasset tomtens kuperinger, og har båndformede fasader av betong og glass. Alle leilighetene har balkonger, de fleste to. Fra balkongene, som ble bygget som store og dype loggiaer, har man utsikt mot Oslo i øst og Kolsåstoppen i vest.
De doble glassdørene skulle viske ut skillet mellom inne og ute. "Loggiaen og stuen forenes til ett rom, som gir menneskene på Bjørnkollen anledning til å leve utendørs sommer, vår og høst" skrev Esdaile, som kritiserte myndighetene for ikke å ha forstått balkongens trivselsmessige funksjon.
Esdaile beskrev selv bygningene på følgende måte:
"De stiger opp av naturen som palasser. Særlig vakre er de om kvelden. Hvor stolt vil man ikke kunne være over å si: Se, i det palasset bor jeg."
Datidens brutalistiske arkitektur, samt Le Corbusiers (1887–1965) visjonære boligblokk i Marseilles (1947-1953), var trolig en inspirasjonskilde til boligkomplekset.
Planene for disse "eksperimenthusene" vakte visstnok livlig diskusjon i herredstyret da saken ble behandlet der.
Samvirkelag
Det kom samvirkelag (avdeling 5) i sokkletasjen på "Store-blokka". Dette ble nedlagt i 1984.
Se nerste bilde.
Kilder:
Mathisen, Bjørn Magne. (2021). Historien om Ekeberg, Løkeberg og Haslum − og litt om Avløs og Nes. Bestilles privat: bmmathis@online.no eller telefon: 906 02 658